11/07/2013

Το αφιέρωμα στη διαφορετικότητα στο Festival Μηδέν - Screenings against racism and descrimination at Festival Miden

Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Μηδέν (που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από 4 έως 6 Ιουλίου), ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μια επιλογή έργων βίντεο με θέμα τη διαφορετικότητα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Οι ζωές των άλλων".

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε την Πέμπτη το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που φιλοξένησε ένα μέρος του αφιερώματος. Στην παρουσίαση συμμετείχαν:

-η Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, η οποία μίλησε για την εδώ και 3 χρόνια συνεργασία με το Μουσείο και τη σημασία της σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα προβολών στο μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ενότητες ξένων φεστιβάλ από Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Πορτογαλία και Αμερική, δίνοντας έμφαση στις προβολές του Σαββάτου, που είναι αφιερωμένες στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Το Μουσείο φιλοξένησε σε αυτό το πλαίσιο έργα παιδιών από την Kids Company (ένα θεραπευτικό και υποστηρικτικό κέντρο για παιδιά με τραυματικές εμπειρίες με έδρα το Λονδίνο), ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε από ασθενείς - μέλη της ομάδας βιντεοτέχνης της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, καθώς και μια ενότητα έργων με θέμα την Τρίτη Ηλικία.

-η Γιούλα Παπαδοπούλου, από την ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ παρουσίασε συνοπτικά το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, δίνοντας έμφαση στις νέες συνεργασίες και το άνοιγμα του φεστιβάλ σε νέους επιμελητές, συστήνοντας και δίνοντας το λόγο στους επίσης παρόντες συνεργάτες:

-την Άσα Φάλεβιτς από τη Σουηδία, επιμελήτρια του Where Dreams Cross που παρουσιάζεται φέτος στο φεστιβάλ Μηδέν.

-τη Μανουέλα Γκασκόν, εθελόντρια του Κέντρου Νέων Καλαμάτας η οποία ήρθε από τη Γαλλία με ένα πρόγραμμα κινητικότητας νέων στην Ευρώπη εκφράζοντας το ενδιαφέρον της να συνεργαστεί φέτος με το φεστιβάλ Μηδέν και η οποία επιμελείται 2 ενότητες του φεστιβάλ. Η μια από αυτές είναι κομβική για το φετινό αφιέρωμα κατά των κοινωνικών, φυλετικών και κάθε είδους διακρίσεων, με τίτλο Come as you are (έλα όπως είσαι).

-το Φιλάρετο Βούρκο, εμπνευστή και συντονιστή του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του ΚΑΝΕ, με το οποίο το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος για την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων, που οι δράσεις του θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

-τον Γιάννη Σκουλιδά, από την ομάδα Personal Cinema, η οποία σε αυτό το πλαίσιο
παρουσίασε την Παρασκευή 5/7 το videogame Banoptikon, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη. Το "παιχνίδι" σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός συνεργατικού προγράμματος που συντονίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συνεργάτες πανεπιστήμια από 6 Ευρωπαϊκές χώρες.

-Τέλος, η Μαργαρίτα Σταυράκη παρουσίασε τις συνεργασίες με άλλους φορείς και ομάδες της Καλαμάτας (Καλλιτεχνικό Στέκι, Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, DK design studio) και τη διάχυση του φεστιβάλ σε περισσότερους χώρους του Ιστορικού Κέντρου.

Οι παρουσιάσεις των ενοτήτων και έργων που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία! Θα προγραμματίσουμε περισσότερες προβολές και στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεχίσει να στέλνει σχετικά βίντεο και υλικό για νέες προβολές που θα σχεδιαστούν στο πλαίσιο του πρότζεκτ!

Από την παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (4/7):





Από την παρουσίαση του videogame Banoptikon, των Personal Cinema, με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη:



Από την προβολή της ενότητας Come as you are (΄Ελα όπως είσαι) το Σάββατο 6/7 στην κεντρική προβολή του Φεστιβάλ Μηδέν (επιμέλεια: Manuela Gascon, εθελόντρια προγράμματος EVS):








Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μηδέν μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ:


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire