11/07/2013

ανοιχτή πρόσκληση για νέα εικαστική δράση! - open call to an artistic action!

-------english version below

Ένα νέο κάλεσμα για μια ακόμη εικαστική δράση του πρότζεκτ "Οι ζωές των άλλων". Περιμένουμε απ' όλους συμμετοχές! Τη δράση επιμελείται η εικαστικός Μάρθα Ζούπα. Τις συμμετοχές μπορείτε να τις στέλνετε στο e-mail του πρότζεκτ: livesofothers.project@gmail.com

Ανοιχτό κάλεσμα

Έως τις 23 Ιουλίου κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο ακόλουθο πρότζεκτ, το οποίο αφορά άτομα που είναι μετανάστες ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και εθνικότητα.

Έτσι λοιπόν:
Αν είσαι ο ίδιος μετανάστης,
Αν έχεις φίλους, γνωστούς ή συγγενείς μετανάστες
Ή αν έχεις κέφι να βρεις μετανάστες στην γειτονιά σου /στον χώρο σου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, αρκεί να κάνεις/να κάνουν το εξής:


Γράψε σε μια λευκή κόλλα με μαύρο μαρκαδόρο στην μητρική σου γλώσσα, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς την λέξη «βήμα» (“step”).Μπορεί να είναι μια λέξη, μια φράση ή ένα κείμενο. Αφήνοντας λίγο κενό γράψε από κάτω την αγγλική μετάφραση και αν θες το μικρό σου όνομα και την χώρα καταγωγής σου .Φωτογράφισέ το ψηφιακά και στείλε το στην ακόλουθη διεύθυνση, livesofothers.project@gmail.com.


Σκοπός είναι να συλλεχθεί ένα μωσαϊκό από αυτές τις καταγραφές των σκέψεων, των συναισθημάτων και των προβληματισμών του εκάστοτε συμμετέχοντα, κατά κάποιο τρόπο ένα μότο του καθένα.
Το τελικό αποτέλεσμα του πρότζεκτ θα είναι μια εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο στην Καλαμάτα , όπου εκεί μια σκηνή θα καλυφθεί/ντυθεί με τις εκτυπώσεις του υλικού που θα στείλετε.
Η σκηνή ως σύμβολο του μετανάστη, του νομά, του πρόσφυγα που του παρέχει προστασία, ένα προσωρινό σπίτι, ένα καταφύγιο, έναν ενδιάμεσο σταθμό; στο ταξίδι του.


Στις 26 και 27 Ιουλίου λοιπόν, παράλληλα με το φεστιβάλ δρόμου στο πάρκο σιδηροδρόμων, σας περιμένουμε να ράψουμε ένα-ένα τα κομμάτια αυτού του «πάζλ» πάνω στην σκηνή.


Σκοπός του πρότζεκτ είναι να δημιουργηθεί ένα συλλογικό εικαστικό έργο που θα στρέφει την ματιά μας και την προσοχή μας στην διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την εύθραυστη πραγματικότητα του μετανάστη ως φαινόμενο και ως ξεχωριστή οντότητα.

Ιδέα-συντονισμός: Μάρθα Ζούπα (εικαστικός)


______________

Open call!

 Until July 23 we are giving out an open call for those who are interested in participating in the following project relating to immigrants of any sex, age, or nationality. 

Therefore: 
If you are an immigrant, 
If you have friends, relatives, or people you know who are immigrants, 
Or if you are up to finding immigrants in your neighborhood/area who are interested in participating you/they just have to : 

Write down on a white sheet of paper with a black marker, in your mother language the first thing that comes to your mind by hearing the word “step”. It could be a word, a phrase, or a short text. Under that leave some space and write the English translation. You may add your first name and the country you come from. 

Take a digital photo of the whole page and send it to the following address: livesofothers.project@gmail.com 

The purpose of the project is to collect a mosaic of these documentations that indicate the thoughts, the emotions, and the concerns of the participants, a sort of statement of the people involved. 

The final result will be an installation, taking place in a public area in Kalamata, Greece, where a tent will be covered/dressed with the prints of the submitted materials. 

The tent stands as a symbol for the immigrant, the nomad, the refugee, that provides him/her protection, a temporary home, a shelter, a station between his/her journey. 

So, on the 26th and 27th of July, in collaboration with the street festival in the railway park you are most welcome to join us to sew one by one the pieces of this “puzzle” on the tent. The aim of this project is to create a group art work that will attract our sight and our attention to diversity, multicultural diversity and the fragile reality of immigrants as a phenomenon of our society, but also as unique individuals. 

Co-ordinator artist: Martha Zoupa


Το αφιέρωμα στη διαφορετικότητα στο Festival Μηδέν - Screenings against racism and descrimination at Festival Miden

Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Μηδέν (που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από 4 έως 6 Ιουλίου), ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μια επιλογή έργων βίντεο με θέμα τη διαφορετικότητα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Οι ζωές των άλλων".

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε την Πέμπτη το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που φιλοξένησε ένα μέρος του αφιερώματος. Στην παρουσίαση συμμετείχαν:

-η Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, η οποία μίλησε για την εδώ και 3 χρόνια συνεργασία με το Μουσείο και τη σημασία της σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα προβολών στο μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ενότητες ξένων φεστιβάλ από Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Πορτογαλία και Αμερική, δίνοντας έμφαση στις προβολές του Σαββάτου, που είναι αφιερωμένες στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Το Μουσείο φιλοξένησε σε αυτό το πλαίσιο έργα παιδιών από την Kids Company (ένα θεραπευτικό και υποστηρικτικό κέντρο για παιδιά με τραυματικές εμπειρίες με έδρα το Λονδίνο), ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε από ασθενείς - μέλη της ομάδας βιντεοτέχνης της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, καθώς και μια ενότητα έργων με θέμα την Τρίτη Ηλικία.

-η Γιούλα Παπαδοπούλου, από την ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ παρουσίασε συνοπτικά το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, δίνοντας έμφαση στις νέες συνεργασίες και το άνοιγμα του φεστιβάλ σε νέους επιμελητές, συστήνοντας και δίνοντας το λόγο στους επίσης παρόντες συνεργάτες:

-την Άσα Φάλεβιτς από τη Σουηδία, επιμελήτρια του Where Dreams Cross που παρουσιάζεται φέτος στο φεστιβάλ Μηδέν.

-τη Μανουέλα Γκασκόν, εθελόντρια του Κέντρου Νέων Καλαμάτας η οποία ήρθε από τη Γαλλία με ένα πρόγραμμα κινητικότητας νέων στην Ευρώπη εκφράζοντας το ενδιαφέρον της να συνεργαστεί φέτος με το φεστιβάλ Μηδέν και η οποία επιμελείται 2 ενότητες του φεστιβάλ. Η μια από αυτές είναι κομβική για το φετινό αφιέρωμα κατά των κοινωνικών, φυλετικών και κάθε είδους διακρίσεων, με τίτλο Come as you are (έλα όπως είσαι).

-το Φιλάρετο Βούρκο, εμπνευστή και συντονιστή του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του ΚΑΝΕ, με το οποίο το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος για την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων, που οι δράσεις του θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

-τον Γιάννη Σκουλιδά, από την ομάδα Personal Cinema, η οποία σε αυτό το πλαίσιο
παρουσίασε την Παρασκευή 5/7 το videogame Banoptikon, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη. Το "παιχνίδι" σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός συνεργατικού προγράμματος που συντονίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συνεργάτες πανεπιστήμια από 6 Ευρωπαϊκές χώρες.

-Τέλος, η Μαργαρίτα Σταυράκη παρουσίασε τις συνεργασίες με άλλους φορείς και ομάδες της Καλαμάτας (Καλλιτεχνικό Στέκι, Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, DK design studio) και τη διάχυση του φεστιβάλ σε περισσότερους χώρους του Ιστορικού Κέντρου.

Οι παρουσιάσεις των ενοτήτων και έργων που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία! Θα προγραμματίσουμε περισσότερες προβολές και στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεχίσει να στέλνει σχετικά βίντεο και υλικό για νέες προβολές που θα σχεδιαστούν στο πλαίσιο του πρότζεκτ!

Από την παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (4/7):





Από την παρουσίαση του videogame Banoptikon, των Personal Cinema, με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη:



Από την προβολή της ενότητας Come as you are (΄Ελα όπως είσαι) το Σάββατο 6/7 στην κεντρική προβολή του Φεστιβάλ Μηδέν (επιμέλεια: Manuela Gascon, εθελόντρια προγράμματος EVS):








Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μηδέν μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ:


Η φωτογράφιση μας στο πάρκο σιδηροδρόμων / our photoshoot at the Railway Park, Kalamata


Μερικές από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Στέκι στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας πριν 2 εβδομάδες! Περίπου 100 άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, φωτογραφήθηκαν κρατώντας ένα αντικείμενο που συμβολίζει το τι θεωρούν σημαντικό στη ζωή: ένα σπιτάκι για την έννοια της κατοικίας και της προστασίας, ένα λουλούδι για τη φύση, ένα ρολόι για το χρόνο, έναν κύβο του Ρούμπικ για τη γνώση και τη σκέψη, ανθρώπινες φιγούρες από χαρτί για την αδερφοσύνη και τον άνθρωπο, μια μελιτζάνα και μια πατάτα για το φαγητό και την επιβίωση, μια καρδιά για την αγάπη κλπ.
Ανάμεσα τους, στο πρότζεκτ συμμετείχε και ο Ρος Ντέιλυ, που την πρώτη μέρα του φεστιβάλ έπαιξε μουσική με την ομάδα του!

Από τις φωτογραφίες θα προκύψει ένα βίντεο, το οποίο θα αναρτήσουμε σ΄υντομα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί!
_______________

Here are some photos from our photoshoot during the festival of Kallitexniko Steki at the Railway Park of Kalamata two weeks ago. About 100 people were photographed with an object that symbolizes what's more important to them in life: a house for home, a flower for nature, a clock for time, papercut human figures for brotherhood and humanity, vegetables for food, a heart for love etc.

Ross Daly, who was performing the first day, also participated!

The photos will be edited as a video, which will be posted online soon!