08/08/2013

Η θεία Δήμητρα και οι πρόσφυγες της Μεσσηνίας...

Η Βασιλική Λευκαδίτη και ο Παναγιώτης Κουλουράς είναι ένα ζευγάρι εικαστικών με καταγωγή από την Καλαμάτα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν με έργα τους στο πρότζεκτ. Οι συζητήσεις μαζί τους ήταν ιδιαίτερα γόνιμες. Φώτισαν μια ιστορική πλευρά της μετανάστευσης και των προσφύγων στη Μεσσηνία. Μας μίλησαν για το παρελθόν της οικογένειας και την καταγωγή τους από τη Σμύρνη. Μας ενημέρωσαν για μια έκδοση των ΓΑΚ Μεσσηνίας σχετικά με τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, όπου περιέχεται, μεταξύ άλλων, μια επιστολή της γιαγιάς του Παναγιώτη προς τον τότε πρωθυπουργό. Μας έφεραν να δούμε και το πρωτότυπο γράμμα. Μια συγκινητική επιστολή σε απλή, λαϊκή γλώσσα, την οποία για συναισθηματικούς λόγους ο Παναγιώτης είχε σκαλίσει πριν μερικά χρόνια σε μάρμαρο...








Η Βασιλική αποφάσισε να καταγράψει τη "Θεία Δήμητρα" να αφηγείται τη μεταναστευτική ιστορία της οικογένειας σε ένα ομώνυμο βίντεο-συνέντευξη. Με τη βοήθεια του οπερατέρ Λεωνίδα Παπαδόπουλου, προέκυψε ένα βίντεο περίπου 40 λεπτών, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ τον Σεπτέμβριο. Η θεία Δήμητρα μιλά για τη μετανάστευση τόσο του παρελθόντος (πώς έφτασε η μητέρα της από τη Σμύρνη) όσο και του παρόντος (τα 2 παιδιά της είναι μετανάστες στο εξωτερικό).


Βασιλική Λευκαδίτη: Θεία Δήμητρα, 2013, videostill

Βαλίτσες + περιεχόμενα, από παιδιά δημοτικού

Οι μικροί μαθητές της Μάρθα Ζούπα στο εικαστικό εργαστήρι Χαρταετός (Καλαμάτα) μας εκπλήσσουν ευχάριστα συμμετέχοντας στο πρότζεκτ "Οι ζωές των άλλων"! Εδώ μερικές βαλίτσες που προέκυψαν και τα περιεχόμενα τους (τι θα παίρναμε μαζί μας αν φεύγαμε; τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τις αγαπημένες μας συνήθειες, κάποιες ιδέες;). Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης παιδιών του δημοτικού για το θέμα της μετανάστευσης.























Ταυτόχρονα, οι βαλίτσες των μικρότερων φίλων του πρότζεκτ γεμίζουν κι αυτές σιγά-σιγά (περιμένουμε τα αποτελέσματα όταν ολοκληρωθούν οι δημιουργικές συναντήσεις με τη Μαργαρίτα Σταυράκη το Σεπτέμβρη).

Από τη διαστρέβλωση στο σεβασμό: Skhizein

Το Skhizein (2008) είναι ένα animation απο τον Γάλλο σκηνοθέτη Jérémy Clapin, το οποίο έχει κερδίσει 7 βραβεία μέχρι στιγμής ως ταινία μικρού μήκους και animation.

Η ταινία μιλάει για τη σχιζοφρένεια. Μια ανίατη ασθένεια που χτυπάει έναν στους εκατό. Η διαστρέβλωση αφορά όλους εμάς που τη φοβόμαστε και θεωρούμε τον πάσχοντα δαιμονισμένο και άκρως επικίνδυνο. Τον φανταζόμαστε σε κάποιο σκοτεινό σοκάκι αγριεμένο να κρατάει ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Τον βλέπουμε ως πρότυπο φόβου και τρόμου σε πολλά θρίλερ στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τον διώχνουμε από κοντά μας, από τη δουλειά, από τις παρέες μας. Τον χλευάζουμε. Δεν τον αποδεχόμαστε. Ίσως αυτή τη στιγμή μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια "υποτυπώδη" συναίσθηση για ανθρώπους που κάποια στιγμή για άγνωστο λόγο αρρώστησαν. Ο σχιζοφρενής είναι και αυτός άνθρωπος σαν όλους μας. Η ταινία προσπαθεί να καταρρίψει κάθε προκατάληψη και να κερδίσει τον σεβασμό και την κατανόηση με πολύ προσεγμένο και σκηνοθετικά άρτιο τρόπο.


Πηγή

"Disabled theater" από τον Ζερόμ Μπελ

Τέλος Ιουλίου παραουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση στο Φεστιβάλ Χρορού της Βιέννης, με τίτλο "Disabled theater"από τον Gerome Bel (Γαλλία) & το Θέατρο ΗORA (Ελβετία).

Άλλη μια καθηλωτική παράσταση του Γάλλου χορογράφου Ζερόμ Μπέλ πατέρα του conceptual χορού με πρεμιέρα στις Βρυξέλλες αλλά και θερμή υποδοχή στη dOCUMENTA (13) στο Kassel. Μια παράσταση η οποία σέβεται τη διαφορετικότητα των ατόμων με νοητικές δυσλειτουργίες, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο down, άτομα τα οποία αποκλείονται από την κοινωνία. Στο Akademietheater, τους δόθηκε και ο χώρος να δημιουργήσουν τις χορογραφίες τους και να μιλήσουν για την πάθησή τους ανοιχτά και γιατί όχι να πάρουν τα ηνία κατά κάποιο τρόπο της δημιουργίας μιας χορευτικής παράστασης, ανατροφοδοτώντας τον πειραματικό χορό και το θέατρο με ακόμα πιο δυνατές δομές με δυνατό το ένστικτο του καλλιτέχνη που θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο.




Πηγή

3 καταπληκτικά stop-motion animation από τους εθελοντές EVS του ΚΑΝΕ στη θεματική του Lives of others!

"Οι ζωές των άλλων" ενέπνευσαν τους εθελοντές EVS του ΚΑΝΕ, οι οποίοι βρέθηκαν στην Καλαμάτα για το 7ο Φεστιβάλ Δρόμου. Το αποτέλεσμα: 3 εκπληκτικά stop-motion animation κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, η πρώτη τους επαφή με την τεχνική του animation.
__________

"Lives of others" thematic inspired the wonderful EVS volunteers that came to support the 7th Street festival of Kalamata! They created 3 incredible stop motion videos, their first attempt to apply the animation teqnique!!!


Peace Love Unity - Street Arts Against Racicm

Ειρήνη Αγάπη και Ενότητα: Τέχνες Δρόμου Κατά του Ρατσισμού

Μια ανταλλαγή νέων με 60 άτομα από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Σλοβενία και Ουγγαρία, που υλοποιήθηκε 20-29 Ιουλίου 2013 στην Καλαμάτα, από την οργάνωση Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, Δράση 1.1 Ανταλλαγές Νέων.

Για 9 ολόκληρες μέρες, οι νέοι αυτοί δούλεψαν μαζί, αντάλλαξαν γνώσεις και δεξιότητες, εξασκήθηκαν σε διάφορες τέχνες δρόμου, γνώρισαν νέους πολιτισμούς, αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα το ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων και δούλεψαν μαζί για να δημιουργήσουν μία υπέροχη παράσταση με θέμα την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

___________

Peace Love Unity: Street Arts Against Racism

60 young people from Greece, Italy, Turkey, Belgium, France, Portugal, UK, Poland, Slovenia and Hungary came together in Kalamata, from the 20th to the 29th of July 2013, for a youth exchange implemented by Social Youth Development organisation in the framework of the European Youth in Action programme, Action 1.1.

For 9 days, these young people worked together, exchanged knowledge and skills, practiced different forms of street art, talked about racism, xenophobia and discrimination and collaborated in order to create a beautiful performance about the battle against discrimination and racism.